Étlap tervezés könnyen és dizájnosan

Egy étterem sikere rengeteg tényezőn műlik. Fontos a megfelelő dizájn, a jó szakács és a barátságos, profi kiszolgálás. Ezen tényezők egyike az étlap tervezés is, ami végsoron nagy hatással lesz a rendelésekre. Lássuk mire kell figyelni a legjobban!

Az étlap tervezés aranyszabályai

Természetesen az étlapokat ezerféle képpen lehet megtervezni, de mégis érdemes betartani pár alapszabályt a siker érdekében. Ezek mind esztétikai, mind marketing szempontból elősegítik a tökéletes vendég élményt.

étlap tervezés

A kialakítás során törekedjünk arra, hogy ne legyen túl nagy a kínálatunk. Kategóriánként 5-7 fajta étel bőven elegendő. Ezzel megkönnyítjük a választási lehetőséget a vendégek számára, ami a vacidálás idejét jelentősen csökkenti. Ezzel együtt jobb lesz a kapacitás kihasználtságunk is. Ha nem kell folyamatosan lapozgatni és hasonlítgatni az ételeket.

Dizájn szempontból fontos, hogy jól olvasható, nagy betűkkel írjuk ki az egyes fogásokat. Ha különleges betű font-okat használunk, akkor azokat csak a címsorokban használjuk. Érdemes képekkel is kiegészíteni az étlapot, így egyből látják a vendégek, hogy milyen is lesz az adott étel.

Az étlap és itallap szegmentációja

Sok esetben gyorsíthatjuk a rendelés folyamatát, ha az étlapot és itallapot külön választjuk. Ezzel tovább csökkentjük a kezdeti választási lehetőségeket. Az italrendelést követően pedig van ideje kialakítani a kapcsolatot a pincérnek a vendégekkel. Az italrendelés a leggyorsabb része ennek a fázisnak és már ekkor elősegítjük az ismerkedést a fő attrakcióval: az ételekkel.

Az étlap kivitelekor elegendő csak egy itallapot az asztalnál hagynunk. Mivel a vendégek már megismerkedtek az elrendezés logikájával jobban átlátják majd a menükártyát. Ha az étlap tervezés logikáját és szabályait betartottuk, akkor ez a rész is gördülékeny lesz és már csak a szakácsokon múlik a siker.

Az éttermek számára fontos a megfelelő kialakítás a menüt és annak prezentációját illetően, így érdemes lehet professzionális étlap tervezőket megbízni a tökéletes hatás érdekében.